Diabetas gali pakeisti jūsų gyvenimą įvairiais būdais. Tai gali sukelti reguliarius vaistus, kelis apsilankymus pas gydytoją ir net griežtus mitybos apribojimus.
Kalbant apie širdies ir diabeto pacientų mitybos valdymą, angliavandeniams (angliavandeniams) dažnai skiriama daugiausia dėmesio. Tačiau šiame tinklaraštyje kalbėsime apie kitą maistinę medžiagą, kuriai reikia vienodo dėmesio ir stebėjimo? riebalų.
Riebalai sveikoje mityboje atlieka įvairias funkcijas. Tai suteikia energijos ir gyvybiškai svarbių riebalų rūgščių. Nepaisant visų svarbių funkcijų, yra rimtų įrodymų, kad riebi dieta gali sukelti įvairių sveikatos problemų, įskaitant lėtines diabeto komplikacijas ir aterosklerozę (riebalų nusėdimą kraujo ląstelėse). Indėnai ypač rizikuoja šiomis komplikacijomis dėl kepimo aliejaus naudojimo įvairiuose receptuose. Vienas iš būdų išvengti rizikos – gaminant maistą rinktis sveikesnes alternatyvas.
Tačiau prieš pereidami prie geriausio kepimo aliejaus, skirto širdžiai ir diabetu sergantiems pacientams, supraskime, kokių rūšių riebalai randami kepimo aliejuje ir ko reikėtų vengti.
Kepimo aliejuje esančių riebalų rūšys
Keturios pagrindinės riebalų rūšys yra:
Sotieji riebalai:
Paprastai randama gyvūniniuose produktuose (pvz., ghi, svieste ir taukai) ir tokiuose aliejuose kokosų aliejus ir palmių aliejus. Sotieji riebalai gali padidinti cholesterolio kiekįir dėl to jūsų rizika susirgti širdies ligomis.
Trans-riebalų:
Paprastai randama perdirbtuose maisto produktuose ir kepiniuose. Transriebalai gali būti kenkia cholesterolio kiekiui kraujyje. Maisto produktų etiketėse transriebalai dažnai nurodomi kaip hidrintas aliejus arba iš dalies hidrintas aliejustodėl būtinai perskaitykite maisto produktų etiketes ir stebėkite ingredientus.
Mononesotieji riebalai:
Paprastai randama avokaduose, riešutuose ir tokiuose aliejuose kaip rapsų ir dygminų aliejus. Mononesotieji riebalai yra laikomi sveikos, subalansuotos mitybos dalimi, nes jie turi apsauginį poveikį mūsų širdims. Taip pat žinoma, kad šie riebalai mažina mūsų mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolio kiekį svarbus širdies sveikatos rodiklis.
Polinesočiųjų riebalų:
Paprastai randama riebioje žuvyje, linų sėmenų aliejus ir chia sėklos, polinesotieji aliejai taip pat mažina MTL cholesterolio kiekį ir širdies ligų bei insulto riziką. Ji laikoma nepakeičiama riebalų rūgštimi, nes mūsų organizmas negali jų pasigaminti. Šie riebalai turi būti iįtraukti kaip sveikos mitybos dalis.
Kaip matote, labai naudinga suvartoti daugiau mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų nei sočiųjų ar transriebalų.
Susiję: Kas sukelia staigią jaunų suaugusiųjų mirtį nuo širdies? Eksperto požiūris
Geriausias kepimo aliejus širdies ligoniams Indijoje
Geriausias kepimo aliejus širdžiai yra tas, kuriame yra polinesočiųjų arba mononesočiųjų riebalų. Tačiau svarbu pažymėti, kad nėra aliejaus be sočiųjų riebalų arba aliejaus, kuriame yra tik polinesočiųjų arba mononesočiųjų riebalų. Tačiau yra aliejų, kuriuose yra mažesnis sočiųjų riebalų procentas ir didesnis sveikųjų riebalų procentas.
Kitas būdas atskirti sveikus kepimo aliejus nuo nesveikų yra per dūmų taškai. Temperatūra, kurioje aliejus nustoja mirgėti ir pradeda skleisti dūmus, vadinama dūmų tašku. Kuo aukštesni dūmų taškai, tuo alyva stabilesnė. Taigi MUFA ir PUFA turi aukštesnius dūmų taškus.
Daug mononesočiųjų riebalų turintis aliejus:
Rapsų aliejus:
Rapsų aliejuje, kuris laikomas vienu geriausių kepimo aliejų nuo širdies ir diabeto, cholesterolio nėra, jame gausu vitaminų E ir K. aukštesnis dūmų taškas ir gali būti naudojamas aukštesnėje temperatūroje.
Alyvuogių aliejus:
Kulinarijos ekspertai ir mitybos specialistai teigia, kad alyvuogių aliejus yra idealus pasirinkimas, nes tai vienas universaliausių ir sveikiausių kepimo aliejų. Tačiau alyvuogių aliejai turi a apatinis dūmų taškastodėl geriau juos virti ant vidutinės ugnies.
Sezamų aliejus:
Sezamo aliejus yra dar vienas dažniausiai naudojamas kepimo aliejus. Jis yra gerai žinomas dėl savo stipraus skonio. Nepaisant to, kad jame yra daug mononesočiųjų riebalų, jis neturi jokių išskirtinių maistinių savybių. Jį lengviau naudoti aukštesnės temperatūros receptuose dėl jo aukštesnis dūmų taškas.
Avokadų aliejus:
Palyginti su kitais kepimo aliejais, avokadų aliejai turi vieną didžiausių mononesočiųjų riebalų kiekį. Nepaisant to, kad aliejuje nėra vaisių skonio, jis yra gerai žinomas kaip kepamas maistas. Jame taip pat yra a aukštas dūmų taškas.
Daug polinesočiųjų riebalų turintis aliejus:
Linų sėmenų aliejus:
Dėl didelio omega-3 riebalų rūgščių kiekio linų sėmenų aliejus turi priešuždegiminių ir cholesterolio kiekį mažinančių savybių. Linų sėmenų aliejus gali būti naudojamas salotų padažams ir virimui ant silpnos ugnies. Dėl jos žemas dūmų taškasšis aliejus netinka naudoti gaminant maistą ant stiprios ugnies.
Saulėgrąžų aliejus:
Tai geriausias kepimo aliejus širdžiai dėl savo labai maistingų ir širdį stiprinančių savybių. Dėl didelės omega-6 riebalų rūgščių koncentracijos jis gali sukelti uždegimą ir į jį reikia atsižvelgti koreguojant kiekį. Jame taip pat yra a aukštas dūmų taškas ir gali būti naudojamas gaminant maistą ant didelės ugnies.
Graikinių riešutų aliejus:
Graikinių riešutų aliejus, naudojamas kaip padažas blynams, salotoms ir net ledams, turi sveiką omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių balansą. Tačiau jis turi a žemas dūmų taškas ir reikia virti ant silpnos ugnies.
Dažnai užduodami klausimai:
Kiek aliejaus per mėnesį turėtų suvartoti suaugęs žmogus?
Mėnesio aliejaus suvartojimas turi būti mažesnis nei 500 ml vienam asmeniui. Išlaikykite 1000–1500 ml per mėnesį aliejaus suvartojimą visam trijų asmenų namų ūkiui.
Kokie kepimo aliejai kenkia sveikatai?
Geriausia vengti nestabilių alyvų, kurių dūmų temperatūra žema. Jei norite naudoti aliejų, kurio dūmų kiekis yra mažesnis, įsitikinkite, kad jis naudojamas ruošiant šaltą maistą arba kaip maisto papildą.
Kokį kepimo aliejų naudoti vasarą?
Kalbant apie kepimo aliejų, sezonas neturi jokio skirtumo. Galite valgyti sveiką minėtų kepimo aliejų kiekį, jei prieš gamindami skirtingus receptus atsižvelgsite į dūmų puslitrus.
Jei turite daugiau klausimų ir klausimų, kaip valdyti riebalų suvartojimą, kreipkitės į geriausius Bengalūro mitybos specialistus Ayu sveikatos ligoninėse. Paskambinkite mums tel 08069489584 arba užsisakykite susitikimą internetu ir pasikonsultuokite su kvalifikuotais ir patyrusiais dietologais, kurie gali ką nors pakeisti.
Mūsų ligoninių vietos
Kardiologijos chirurgijos ligoninės Čandigare | Kardiologijos chirurgijos ligoninės Bangalore | Kardiologijos chirurgijos ligoninės Džaipūre | Kardiologijos chirurgijos ligoninės NCR | Kardiologijos chirurgijos ligoninės Haidarabade
Mūsų gydytojai
Kardiologijos chirurgijos gydytojai Čandigare | Kardiologijos chirurgijos gydytojai Bangalore | Kardiologijos chirurgijos gydytojai Džaipūre | Kardiologijos chirurgijos gydytojai NCR | Kardiologijos chirurgijos gydytojai Haidarabade

Daktaras Mageshas Balakrišnanas
Dr. Magesh Balakrishnan yra žinomas kardiologas, šiuo metu praktikuojantis Ayu sveikatos ligoninėje, Bangalore.
Jis turi 16 metų patirtį šioje srityje. Jis turi puikius įgūdžius atliekant visas širdies diagnostikos procedūras/tyrimus. Jis atliko skubią ir planinę angiografiją ir angioplastiką, implantavo prietaisus (širdies stimuliatorius, AICD ir CRT).